Gaetano Donizetti (Bergamo, 1797 – Bergamo,1848 )

Provenind dintr-o familie saraca, el a fost primit la varsta de noua ani la „Scuola caritatevole di musica” (Scoala caritabila de muzica), fondata de Mayr in orasul sau natal, unde a invatat clavecinul si compozitia. In cele din urma a reusit sa-si continue studiile la Bologna sub indrumarea parintelui Mattei. Pentru a-si ajuta familia s-a angajat in armata, dar primele reusite componistice i-au permis sa paraseasca activitatea militara. Lucrarea „Enrico di Borgogna” este cea care l-a facut cunoscut in 1818, dar prima opera care avea sa-i aduca cu adevarat succes a fost „Zoraide di Granata”(1822). Adevarata glorie nu a venit decat in 1830 cu opera „Anna Bolena” iar in 1832 acest succes s-a confirmat prin premiera rezervata operei „Elixirul dragostei”. In aceasta perioada el scrie capodoperele sale tragice – drame romantice sau istorice ca „Torquato Tasso”, „Lucrezia Borgia”,”Maria Stuarda”, „Lucia di Lammermoor”, „Roberto Devereux”.
La recomandarea lui Rossini, Donizetti pleaca la Paris in 1838 compune, in limba franceza, „Fiica regimentului”, „Favorita” si „Martiri”, in 1840, inainte de a fi numit compozitor imperial la Viena, unde a prezentat „Linda di Chamounix” si „Maria di Rohan”. Revine la Paris, unde au loc premierele cu „Don Sébastien” si „Don Pasquale”(1843).
Internat la Ivry in ianuarie 1846, datorita unor probleme de sanatate, se intoarce la Bergamo la sfarsitul anului urmator; s-a stins din viata la 51 de ani.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: